Cetatuia Apartments

id326_Cetatuia_outside_img_031.jpg

In situ 设计的这个建筑位于一个山坡上,四周风景优美。整个建筑面积 415m2,包括了6个公寓、2个阁楼以及半地下停车场,整体上给人紧凑的感觉。底楼的右侧部分设计师做了简化,使得建筑的内外沟通更加流畅。威尼斯式的百叶窗直达地面,房间因此显得更大,充满了阳光。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The building site is situated on Cetatuia Street on a slope land free of any constructions , at the edge of the historical center of the town, with an extraordinary panoramic view to the mountains and historical center of the city, with the streetscape characterized by heterogeneous development.

The construction area of trapezium-shaped site is 415 sqm – 20 x 21m, the building has the same shape in plan to optimies its response to the allotment size.

At the left side of the building, down the street there is a 4-levels housing block from the 60′s with flat roof, at the opposite in the upper side there is a modern house with one level and the pitched roof.

The context and central position of the plot demanded that the positive aspects of the site and the landscape are emphasized and exploited, while the space is used to its maximum potential, searching for an acceptable, proportioned building form, connecting the most optimal number of apartments to this form.

The building was designed as a residential housing consisting of 6 apartments (2 per each level) and 2 lofts, with semi-underground parking. This led to a compact building, very conscious of the value of the site and of the panoramic views it could offer.

The street elevation includes the entrance in the building and also the vehicle acces to the basement parking. We cut up the right corner of the building at the ground-floor level in order to make the access in the building more fluid, linking the inside and the outside of the building.

The aprtement typology has the kitchen besides the living room with windows to the rear facade and the bedrooms to the main facade

The clear and uncomplicated shape of the construction is enriched using the contrast and interaction between different materials with specific textures and colors. The building suggests elegance and balance by it’s proportion and scale.

Windows with a system of Venetian blinds reach to the floor, which makes the room appear larger, flooded with light. Moreover in the two attic apartments roof windows bring daylight deep down into the living room through the glass flooring.

Besides using contemporary building methods, we focused on the sustainability of the building by using durable and persistent materials.

The last 4 levels of the front façade, framed and covered with panels of high pressure laminates symmetric and asymmetric at the same time are situated on the basis of stone – half burried in a slope site.

 

设计事务所 In situ
地点 罗马尼亚, 布拉索夫
设计师 Ion Popusoi, Bogdan Preda
面积 415 m2
摄影 Cosmin Dragomir, Ion Popusoi

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅