Sports Hall

id322_sport_hall_img_01.jpg

这是 franz zt gmbh + atelier mauch gmbh 设计完成的奥地利维也纳少年队的训练营,奥地利最悠久的足球俱乐部之一,紧邻弗兰兹霍尔体育场。它包括一个训练馆和三个草地球场。这个建筑是在施工预算紧张,施工时间限制为半年的条件下完成的。由于维也纳的建筑法规规定了 4.5m 的最高建筑高度,因此需要净高为 7m 的训练馆不得不下沉为地面的一半。

以下是设计事务所提供的项目简介:

a sporting challenge

the academy training grounds of the junior teams of Austria Vienna – one of the most traditional football clubs in Austria – lies close to the ‘Franz Horr Stadium’. they include a training hall and three grass pitches. the construction budget was extremely tight and the construction time limited to six months, and the handover date after completion a strict requirement in order to obtain the license of the Austrian Football League. Vienna building regulations set a maximum building height of 4.5 m and so the 7.0 m required clearance height in the training hall created an inevitable consequence: the entire building had to be lowered half below ground.

to assist the long-term refinancing of the construction budget, the principle of a football advertising board has been turned inside-out: a big roof with a beam and parapet height of2.0 m is the dominant design element. sponsors can advertise and demonstrate their support of junior teams on the popular Laaerbergstraße.

the roof cantilevers out a few meters on all sides and forms a generous, weather-resistant perimeter for entrances and terraces. on the eastern wing, a compact roof construction over the storage spaces is utilised as a roof terrace, where coaches and visitors are afforded a clear view over the heated artificial pitch.

the training hall forms the heart of the building and enjoys glare-free north light. the other sides are extremely compact and efficiently arranged – a cafeteria, offices, fitness rooms and massage and storage rooms. the access corridor on the ground floor works like a gallery to the sunken playing field. the required emergency escape for the offices and fitness rooms is organised in a series terraces.

the sports hall with it’s artificial grass floor and birch plywood-impact protection walls provides the ideal atmosphere and a platform for concentrated training without distraction. low-temperature wall heating is utilised rather than conventional air heating. The artificial turf is carried through to the circulation zone which operates as a pre-warming buffer zone. all changing areas have natural daylight and direct access to the outside even though they are located in the basement. this is made possible because of the wide ramp that doubles up as a means of delivery and an ideal sprint training zone.

rainwater from the 2.500m² roof surface is collected in large 120,000 liter tanks and serves as irrigation for the grass. the entire building is served by district heating.

 

设计事务所 franz zt gmbh + atelier mauch gmbh
地点 奥地利,维也纳
面积 34,000 m2
摄影 Stephan Wyckoff

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 体育
地点: 奥地利, 维也纳