阿姆斯特丹的玻璃博物馆

id301_glass_museum_img_00.jpg

精致的玻璃博物馆。bureau SLA 设计,位于荷兰。这所博物馆由两栋旧的别墅改造而来,设计师别出心裁的用 4 个人行天桥将这两栋建筑优雅的连接了起来。桥梁本身也被用作展品展出,大量的空间因此被节省下来,游客可以尽情的在扩充的空间里徜徉。桥梁由几层聚碳酸酯板构建而成,外表是灰色半透明的皮肤,粉末喷涂和铝网。白天桥梁与这两栋精致的老别墅形成鲜明的对比,而到了晚上,里面展示的 9000 多件闪闪发光的玻璃展品则让整个博物馆熠熠生辉。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Once the villa on Lingedijk 30 had been acquired, bureau SLA were commissioned to turn the two buildings into a home for the National Glass Museum. It was suggested to turn Cochius’ former residence into an exhibition area and to use the second villa as offices, storage facilities and cafeteria. Whilst this fulfilled functional requirements, it seemed like a missed opportunity to us at bureau SLA, as the new situation would appear to be not very different from the old one. The museum would have more space, indeed, but this would not be visible from the outside.

So what would happen if we made both buildings fully accessible to the public? The museum’s employees could eat in the restaurant, the visitors could have full access to the collection of glass, including that in storage, and the administrative staff could work in the library. Furthermore, the exhibition rooms could be far more spacious. Instead of the small rooms of the existing villas, in which visitors need to climb up and down stairs all the time, circulation and exhibition spaces could to be much more generous.

The four pedestrian bridges that bureau SLA designed draws everything together in an elegant manner. Visitors can idle through extensive rooms; only one lift is needed and an enormous amount of space is gained. The bridges serve as storage space in which all the museum’s objects are on display, in cases specifically designed for the museum by Piet Hein Eek. In the historical villas not much more needed to be done; they were elegant by themselves. Repairs were carried out where needed, with some later additions removed. The bridges were constructed from several layers of polycarbonate panels and covered by a translucent skin of grey, powder-coated, aluminium mesh. During the day they contrast sharply with the refined old villas, whereas at night they glow in reflection of the 9000 glass objects inside them.

 

设计事务所 bureau SLA
地点 荷兰, 阿姆斯特丹
项目建筑师 Peter van Assche, Mathijs Cremers
面积 1,000 m2
摄影 Jeroen Musch

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
阿姆斯特丹的玻璃博物馆, 4.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 文化