Shell

id77_shell_img_01.jpg

Shell——不一样的别墅建筑。本案最初计划以巨株冷杉树为核心,以联排松树为景观。建筑为三维曲面壳结构,“C”形截面绕冷杉树而建,同时建筑呈字母“J”状,部分区域设计高度为两层。但由于预算紧,设计方案只好由三维曲面改成平面,曲面壳体结构仍旧保持。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Being in sync with nature isn’t about yielding to nature– it’s about coexistence. The existence of the structure depends on its power to endure nature. By isolating living space from the wilderness, and upgrading its quality as a shelter, the house will be protected from nature and will provide a comfortable environment. With this, the house will be taken care of and used frequently and continuously. The central control system enables all mechanical and electrical equipments to be managed by three buttons. In addition, the biometrics lockage and security system will reduce anxiety and stress over house safety management.

The plan was to build the villa around the big fir tree as the center of the site, with a row of pine trees as the main view. Initially, we had planned to build a shell structure with three dimensionally curved surfaces, and the C shaped section was to surround the fir tree and the plan of the building resembled the letter J In addition, certain parts were planned to hold double volume space. Yet, going over the budget, construction method and finish, the plan was revised down to a shell structure of two dimensionally curved surfaces. The J shaped structure is constructed by two different size oval cylindrical masses cut with curves.The straight part of J, a smaller mass connects to a curved part to J, a larger mass. The top of the oval shaped building wall thickens by 350mm and its width continuously increases up to 750mm at both sides to meet the structural requirements. The free-curved lines appear on the edge, and the three dimensionally curved surface with a twist partly appears on the cut surfaces. However the entire structure was composed by two dimensionally curved surfaces. The floor is built 1400mm above the ground, with the lower half of the shell structure protruding greatly towards the outside, supporting the terrace of the same height. All air and exhaust outlets are installed beneath the sash, letting air run outside through the terrace louver. In addition, by devising unfixed windows, we tried to maximize natural ventilation (we haven’t arranged air conditioning in general parts). While at a glance, the oval shaped cylinder space might appear as wasteful use of space, the functional use of space is maximized by the installation of furniture in the lower half of the oval cylinder.

 

设计事务所 ARTechnic architects
地点 日本, 长野
项目建筑师 Kotaro Ide, Moriyuki Fujihara, Ruri Mitsuyasu,Takashi Mototani, Kenyu Fujii
面积 274.38 m2
摄影 Nacasa & Partners Inc.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
Shell, 4.3 out of 5 based on 3 ratings
地点: 日本, 长野